office @ bodeland.eu
Последвай ни:

Кастрене на клони

Възможно ли е дърветата да бъдат опасни?

     Дърветата в градски условия правят някои пакости, като счупване на клони върху сгради, огради, коли и дори пешеходци. Ето защо е необходимо да се прави експертна оценка на риска от падане на счупени клони или цели дървета на всеки 2 години.

     Най-разпространените дървесни видове са топола, бор, орех, липа и бреза, които смело са засаждани от нашите близки до къщи, огради и въобще навсякъде. С бурното развитие на градовете става все по-очевидно, че дърветата не са на мястото си и не са положени необходимите грижи за тяхното здраве и безопасност.

     Предпоставки за опасни дървета:

- Натрупване на сняг при обилен снеговалеж

- Силни ветрове и щети при бури и урагани

- Изсъхнали клони или големи наклонени здрави клони

Защо трябва да се режат клони и дървета?

     Пример за вид рязане на дървета, доказано необходим за растежа и доброто развитие на дървото. В зависимост от вида на дърветата и желания резултат може да направим:

- Оформяне на корона - при всички видове дървета, включително овощни дървета

- Разреждане на масив от дървета

- За по-добра видимост в имота. Откриване на гледки.

- Санитарна сеч - Рязане и кастрене на клони и дървета, които са болни и невъзможност за тяхното лечение

- Превантивна сеч - Премахване на клони и дървета в близост до ел. мрежа, ВиК мрежа и сгради. Надвиснали над пешеходни алеи болни и изсъхнали клони

Резитба на овошки

      Резитбата на овошки се извършва с цел плододаване, подмладяване и оформяне. Започва се през ноември задължително след листопада чак до средата на март. Първо се подрязват студоустойчивите видове дървета като ябълка и круша. Прави се резитба в сухо време при температури до -5 градуса.

      През зимата е възможно да се режат по-дебели клони за подмладяване или скъсяване на височината. За големите клони използваме овощарската замазка.

      Пролетта е време за стимулиране на пълненето със сок на плододаващите клони. Резитбата трябва да е лека - премахване на по 20-30 см от клонките.

      През лятото обаче много хора въобще не правят резитби. При инспектиране на дърветата може да забележите болни или счупени клони. Желателно е те бъдат премахнати. Допустимо е да се премахнат и клони за насочване на растежа в желаната посока

Засяване на дървета и компесаторно залесяване

     При желание за премахване, рязане и кастрене на клони и дървета задължително трябва да получите оценката на еколог от районна община и позволително писмо. Вече може да поръчате това на нас, като срокът за получаване на разрешително е от 7 дни до 31 дни.

     Услугите, които извършваме в сектор ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ са съобразени с: НАРЕДБА 1 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОЗЕЛЕНЕНИТЕ ПЛОЩИ И ДЕКОРАТИВНАТА РАСТИТЕЛНОСТ и наредбите на отделните общини в Република България.

Заявление за окастряне на клони, или отсичане на дървета

ИЗТЕГЛИ

Овощни дървета

Професионална поддръжка. Побързайте с резитбите до началото на м. Март.

Извозване на отпадъците

След извършване на услугите ние почистваме и извозваме клони и дървесина до лицензирано сметище

С Грижа за дърветата

Доставка, засаждане, укрепване и последваща поддръжка на дървета